שלב חמישי: סידורים וארגונים למעבר לבית אבות

סידורים וארגונים למעברככל שתוחלת החיים מתארכת בשנים האחרונות, מהלך המעבר לבית אבות, בשלב כלשהו בחיי בני גיל הזהב, הופך להיות רק טקס מעבר טבעי כמו כל שינוי אחר. בני המשפחה והחברים צריכים לסייע לאדם האהוב עליהם לראות במעבר מהלך חיובי ולא תבוסה.

ההחלטה לעבור לבית אבות היא רק ההתחלה של מה שעשוי להתגלות כמסע ארוך, מאתגר, עצוב ומרגש, והכל בו זמנית. סיוע לבן משפחה אהוב דרך המעבר, כרוך בביצוע מחקר ותכנון מקיפים. ההיבטים בהם יתקלו הקשיש, בני משפחתו ומעגל החברים הקרובים מאופיינים במעברים פיסיים, טכניים ורגשיים. מאמר זה נועד לסייע בהחלקת הדרך אל מקום המגורים החדש והתחלה בשלב הבא של החיים.

התארגנות מעשית לקראת המעבר לבית האבות

לאחר קבלת ההחלטה על המעבר לבית אבות, יש להתארגן מבחינה טכנית, להשלים משימות וסידורים רבים, למיין את הריהוט, הביגוד והחפצים, לא לשכוח את הציוד הרפואי, להחליט אם וכיצד למכור את הבית, ועוד היבטים רבים בהם יש להתחשב. בין היתר, יש להתנהל היטב בתחומים הבאים:

קבלת תיק רפואי – ההחלטה לאיזה סוג של בית אבות יעבור בן המשפחה, היא החלטה רפואית, כמו גם אישית. רופא בית האבות יבקש לקבל סיכום תיק רפואי על מנת  להעריך את הטיפול הדרוש ואת התאמת הקשיש למקום. כך למשל ההחלטה האם המצב התפקודי הוא סיעודי, תשוש נפש או תשוש לא תמיד חד משמעית ולפעמים דורשת קבלת חוות דעת (למשל של פסיכוגריאטר).

תכנון זהיר של תהליך המעבר – מומלץ לצמצם את ההתמודדות עם ריבוי החפצים אותם יש לארוז לקראת המעבר, על מנת למנוע כאוס ביום המעבר. חברות רבות מתמחות בתהליך מעבר וניוד של אנשים מבוגרים, וניתן לקבל סיוע בתהליך המיון והאריזה של החפצים והריהוט. אנשי מקצוע מיוחדים יכולים לסייע בקבלת ההחלטה מה צריך לקחת ומה לא, ולבחור אם למכור את החפצים או הריהוט הנשארים מאחור, או לחלקם לבני המשפחה והחברים.

חתימת חוזה – היבט משפטי

בשעה שאדם גמר בדעתו לעבור ולהתגורר בבית אבות, מרצונו החופשי או מצורך השעה, אחד מהשלבים הוא חתימה על חוזה בין הדייר ובין המוסד עצמו, אשר מסדיר את היחסים ביניהם להבא, וזאת לרבות חובותיו וזכויותיו של הדייר בעת שהותו במוסד.

יש לזכור בהקשר זה, כי החוזה אשר נחתם בין הדייר ובין המוסד נובע במידה רבה מדרישות חוקיות של המוסד לעמוד בהם – כך למשל במסגרת החוק והתקנות על המוסד לספק לדיירים את מלוא השירות הסוציאלי, רפואי, ניקיון ותחזוקה וכדומה אולם כדאי לשים לב למספר נקודות נוספות:

אפשרות להעלאת מחירים בעתיד

אחת מהסוגיות המשמעותיות  היא שאלת העלות הכספית של השהות, כאשר מרבית הדיירים מקפידים לבחון היטב את מחיר ההשתכנות במוסד, ואף לבצע סקר שוק מקיף טרם הבחירה במוסד ספציפי.

עם זאת, השאלה שלעיתים אינה זוכה לתשומת הלב הראויה היא האם המוסד יוכל לבחור ולהעלות את מחיר ההשתכנות במוסד בעתיד, או את מחירם של שירותים נלווים. יש לזכור, כי העלאת מחירים עתידית יכולה לנבוע הן מעידכון מחיר שוטף או הצמדה למדד וכן משינוי מחיר כתוצאה משינוי במצב התפקודי והצורך לעבור למחלקה אחרת.

מסיבה זו, וטרם החתימה על החוזה, יש בראש ובראשונה לבדוק האם החוזה כולל בחובו סעיף המתיר למוסד להעלות מחירים בעתיד, ובמידה וכן, האם העלאה זו נדרשת לעמוד בכללים ובהגבלות מסוימות. כמו כן, חשוב לוודא כי במקרה של העלאת מחירים מצד המוסד, זכותו של הדייר לבחור ולעזוב את המוסד באופן מידי.

היקף האחריות של המוסד

מטבע הדברים, השוהים בבית אבות חשופים למעלה מהרגיל לפגעים ולחוליים שונים, אשר נובעים בראש ובראשונה מגילם המתקדם וממצבם הבריאותי הרעוע. חשוב לזכור בהקשר זה, כי במקרי חירום למיניהם, הטיפול בדייר יתבצע בראש ובראשונה על ידי גורמי המוסד, לטוב ולרע.

מסיבה זו, וטרם החתימה על החוזה, יש להקפיד ולבחון באופן קפדני את הסעיפים השונים אשר מסדירים את אחריותו של המוסד כלפי דייריו, ובדגש על בעת התרחשותם של מקרי חירום, ובשעה שאחריות זו תבוא לידי מימוש. אף כי מרבית בתי האבות בישראל אימצו זה מכבר נוסח חוזה אחיד, הרי שסעיפים מסוימים, אף כי נראים ממבט ראשון כחסרי חשיבות, עלולים להיווכח בעתיד כבעלי חשיבות עליונה מבחינתו של הדייר.

סעיף יציאה

במרבית המקרים, המעבר לבית אבות מהווה צעד משמעותי מבחינת הדייר, אשר מתנתק מסביבת מגוריו ועובר לסביבה חדשה, אשר עלולה שלא למצוא חן בעיניו. מסיבה זו, לעיתים הדייר עשוי להחליט בשלב מסוים כי ברצונו לעזוב את המוסד, או לחילופין יידרש לעשות כן מסיבות רפואיות שאינן בשליטתו (אשפוז ארוך טווח לדוגמא), וזאת בנסיבות אותן לא ניתן לתכנן או לצפות מראש.

מסיבה זו, חשוב גם לוודא כי החוזה כולל בחובו גם סעיף עזיבה, המכיר בזכותו של הדייר לבחור ולעזוב את המוסד בכל עת, וזאת בכפוף להודעת מתאימה להנהלת המוסד.

תמיכה רגשית בעת המעבר לבית אבות

מעבר לבית אבות, גם אם הוא מבוצע בהסכמת כל הצדדים, עשוי להיות תקופה מלחיצה מבחינה פיסית ונפשית. מלבד ההתארגנות הטכנית, יש לתת את הדעת גם על ההיבטים הנפשיים הנלווים למעבר. הבנת מצב הקשיש תסייע לבני משפחה וחברים להפוך את המעבר לקל ככל הניתן.

לדבר, ולא לשכוח להקשיב

בעוד שהקשיש צפוי לעבור תקופת הסתגלות לאחר שעבר לבית האבות, אין להניח באופן אוטומטי כי הוא יתחיל להתלונן כחלק מתהליך המעבר. יתכן שהוא יסתגל במהירות אל סביבתו החדשה, יכיר חברים חדשים או ימצא אף זוגיות חדשה, יפתח תחביבים וירחיב את אופקיו.

אך אם הוא מביע חששות, יש להתייחס אליהן ברצינות, ולשוחח על הצעדים בהם ניתן לנקוט על מנת לפתור את הבעיה. אם הבעיה הופכת להיות משמעותית והפתרון אינו נראה לעין, יש להיות מוכנים לשקול מעבר לבית אבות חדש או למצוא פתרון אחר.

למרות שמדובר במעבר שלעיתים קרובות נועד לשפר את איכות החיים, התהליך עלול לעורר אוסף תחושות ואף להסתיים ב'טראומת מעבר'. אנשים מבוגרים רבים מתמלאים בחרדות לגבי משמעות המעבר, ועשויים לראות בצעד זה סימן ראשון לתבוסה וסמל לאובדן הגובר של שליטה ועצמאות. היבט ההקשבה הוא משמעותי ביותר. יש לברר את כל הניתן על צרכי הקשיש, הפחדים והתקוות שלו, כך שניתן יהיה לסייע לו בעת הצורך.

הכרה בתחושות האובדן – אפילו במצב הטוב ביותר, בו בן המשפחה הסכים מרצונו למעבר לבית האבות ואף בחר אותו, נלווים לצעד זה תחושות מובנות של אובדן. עזיבת הבית היא מהפך ענק. אין למזער את התחושות או להתמקד יתר על המידה בצדדים החיוביים של המעבר. יש להזדהות ולכבד את תחושות הקשיש ולהניח לו את הזמן הדרוש לו להסתגלות.

קשר טלפוני וביקורים –  יש לשמור על קשר רצוף ככל הניתן עם הקשיש. קשר קבוע של חברים ובני משפחה ירגיע את הקשיש וישדר לו את המסר שהוא עדיין אהוב ושהסביבה עדיין דואגת לו. על בני המשפחה לדאוג להמשיך לכלול אותו בטיולים משפחתיים ואירועים בכל הזדמנות אפשרית. אם בית האבות רחוק, שיחות טלפון קבועות או תקשורת של דואר אלקטרוני עשויה לבצע הבדל משמעותי עבורו.

סיוע בהתאמה אישית של מרחב המחיה החדש – בני המשפחה והחברים יכולים לעזור לקשיש לבחור ולהביא עימו את הרכוש המשמעותי לו, או המסמל היבטים בחייו אליהם הוא קשור, כולל אביזרים וחפצים שיעניקו לו תחושת בית במקום מגוריו החדש. אך יש להיזהר מפני השתלטות ואריזת עומס חפצים שאין בהם צורך. מומלץ להניח לקשיש להשתתף בתהליך האריזה וההובלה ולהעניק מקום של כבוד לשיקולים אודות החפצים אותם הוא בוחר לקחת עימו. אחרי הכל, הוא זה שהולך להתגורר ולחיות בבית חדש, ובית זה צריך להיות מזמין, נעים וחם ככל הניתן.

טיפים להקלת המעבר

בני המשפחה והחברים הקרובים צריכים להבין מה מומלץ ומה אינו מומלץ להם לעשות בעת מעבר הקשיש לבית האבות:

מומלץ

  • אם בן המשפחה מבקש זאת, ניתן לעזור לו בתהליך המיון ואריזת החפצים, ולהפוך את התהליך לשמח ומרגש.
  • להקשיב לו כאשר הוא משוחח על מה שהשאיר מאחור.
  • לסייע בידו מבחינה פיסית ורגשית, אם גם בני המשפחה אינם מסכימים עם ההחלטה לעבור לבית אבות.
  • להכיר בכך שמעבר לבית מגורים חדש מהווה שינוי משמעותי.
  • להתקשר ולבקר לעיתים קרובות, במיוחד בשבועות הראשונים.
  • נדרשת הפגנת גישה חיובית, חייכנית, תומכת, סבלנית ומבינה.

לא מומלץ

  • בני המשפחה אינם צריכים לקבל בעצמם את כל ההחלטות, ולהשתלט על תהליך מיון החפצים, אריזתם ותהליך המעבר עצמו.
  • זהו סיפורו של הקשיש העוזב את ביתו ועובר אל בית אבות. זהו אינו סיפורם של בני המשפחה והחברים, ואל להם להציב את עצמם במרכז מוקד הענין.
  • אין למתוח ביקורת על ההחלטה לעבור לבית אבות.
  • יש להפוך את תהליך המעבר לשמח, קליל ונעים.
  • אין להתחיל לדבר מיד בסמוך למעבר, על מכירת הבית. המעבר קשה מספיק מבלי להוסיף על בן המשפחה האהוב תהלוכת מבקרים שהם רוכשים פוטנציאליים.
  • ובאופן כללי, יש להימנע מכל גישה שלילית. התהליך קשה, לכל הצדדים, ואין צורך להכביד יותר.

 

אולי יעניין אותך גם:

תכנית משרד הבריאות לקשישים בבתי אבות ודיור מוגן בקורונה: 'מגן אבות ואמהות'


    קבלו יעוץ אובייקטיבי בחינם בנושא מעבר לדיור מוגן

    לייעוץ טלפוני חינם התקשרו

    077-7715433

    או מלאו את הפרטים:









    הרשמה מאובטחת. פרטיך נקלטים ליצירת קשר תוך כדי שמירה על פרטיותך.

    חייגו עכשיו צרו קשר